Startpagina Naam en logo

Chiro: naam en logo

De naam Chiro is geen afkorting, maar bestaat uit twee Griekse letters achter elkaar: X 'chi' en P 'rho'.

Waar haalden ze nu dat idee om die letters te gebruiken?
De Chiro is gegroeid uit de katholieke patronaten. Godsdienstige vorming speelde daar een heel belangrijke rol. De opvoeding die daar gegeven werd, paste binnen het idee van 'Alles voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Kristus' (de AVV-VVK-gedachte).
'Chi' en 'rho' passen daarbij omdat het de eerste letters zijn van Jezus' bijnaam: Christos, de gezalfde.
De keuze voor de Griekse letters heeft te maken met het Nieuwe Testament: dat was oorspronkelijk in het Grieks geschreven.

De eerste keer dat de naam 'Chirojeugd' gebruikt werd, stond hij nog niet voor een jeugdbeweging. Het was een algemene benaming voor de jongeren in de patronaten, die door hun godsdienstige opvoeding als het ware 'ridders voor Christus' werden. Rond dat idee werd een heel opvoedingsideaal opgebouwd.
De afdelingen kregen namen die naar dat ridderschap of naar Christus verwezen: knapen, burchtknapen, kristimeisjes. Bij jongens lag de nadruk op moed en dapperheid, bij de meisjes op dienstvaardigheid.

c 'chi' en r 'rho' in Griekse hoofdletters is XP. 
Veel mensen spreken verkeerdelijk van 'de PX van de Chiro', soms denken ze zelfs dat die dan op Pax Christi slaan!  Dat is dus helemaal fout.

PX
Het oorspronkelijke logo bestond alleen uit de XP.
In de jaren '80 werd de X uitgerekt tot een open cirkel: Chiro is een beweging, een gemeenschap die op zich staat (een kring of cirkel), maar die toch oog heeft voor de omgeving en voor de grote wereld (de opening in de cirkel).

 
ZoekenChiro Grömme op FaceBook
Facebook Image