Startpagina Geschiedenis van Chiro Grömme

Geschiedenis van Chiro Grömme

Vooraf
: deze informatie is nog verre van volledig, en foto's ontbreken helemaal. Wie meer info kan verstrekken, mag deze mailen naar: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Hoe het begon...

Het eerste aansluitingsformulier van Chiro Grömme dateert van 1960-1961 (dus dit jaar is dat 50 jaar! … een reden om te feesten???)
Het waren de chiro-jongens die de eerste stap zetten in ons dorp.
Het adres van het chirolokaal was het parochiezaaltje op Davidsstraatje nr. 78 in Grömme.
De stamnummer was ‘L 513’ en de groep heette gewoon 'Sint-Kristoffel'.
Tijdens het eerste jaar waren ze met 1 pastoor (E.H.Andries Vranken), 4 leiders: (Wampers Léon, Smeets Hendrik, Meyers Rudy en Biesmans Jos.
Ze hadden als lid 12 burchtknapen en 20 knapen (ong. Rakkers en Toppers qua leeftijd).

Het  eerste formulier bij de meisjes dateert van 1961-1962.
Het adres van hun chirolokaal was de meisjesschool in Opgrimbie.
De stamnummer was ‘LM510’ en de groep heette 'Sint-Lutgardis'
In hun eerste jaar waren de leiders: Andreas Vranken, Voncken Marie-Louise, Beumers Marie-Thérèse, Hellofs Héléna, Stulens Marie-Thérèse, Crijns Paulette en Claesen Rachel.  Er zijn verder geen gegevens over het aantal leden

De periode 1969-1970

De naam van de chiro-jongens verandert in 'Bosbrigadiers' met stamnummer ‘L512’ met het adres op Heirstraat (toen nog: Heerstraat) nr. 150.   Toen hadden ze 1 proost, 6 leiding, 11 speelclub, 13 Rakkers en 4 Toppers.
 In ditzelfde jaar veranderen ook de meisjes hun naam in 'Heidegidsen' , met 1 proost, 5 leiding, 17 Speelclub, 17 Kwiks, 10 Tippers en  4 Tiptiens.   De hoofdleiding was Geraerts Ria.

1973-1974

De meisjes veranderden nog eens van naam. Nu heten ze 'de Keten' met stamnummer LM1024.

De jaren '80

1980-1981: de jongens veranderden hun naam in 'Jochi' met stamnummer L1004 met als  hoofdleiding Opsteyn Arthur.

1984-1985 was een belangrijk jaar:  de jongens en meisjes voegden zich samen tot Chiro Grömme met ons huidig stamnummer LG0404, met als hoofdleiding  Vanderhallen Christel en Vranken Mark. De proost was toen Vanderwegen Desiré, met een totaal van 98 aangeslotenen (zowel leden als leiding).

Doorheen de jaren zijn de namen van de groepen als volgt geëvolueerd:
voor de meisjes:
Sterretjes > Speelclub
Zonnekinderen > Zonnemeisjes > Kwiks
Kroonmeisjes > Tippers
Kristimeisjes > Tiptiens
Aspiranten > Aspi’s

voor de jongens:
Jong-knapen > Speelclub
Burchtknapen > Rakkers
Knapen > Toppers
Kerels > Kerels
aspiranten > Aspi’s

Chiro Grömme nu

Momenteel hebben we een 60-tal leden, onderverdeeld in Sloebers, Speelclub, Kwiks, Rakkers, Tito's, Keti's, en Aspi's.

Chiro Grömme op FaceBook